بازار سرمایه در کشورهای مختلف با دارا بودن دو کارکرد اصلی نقش اثرگذاری در رشد و توسعه اقتصادی کشورها ایفا میکند.؛ یک آنکه به سرمایهگذاران امکان سرمایهگذاری و مدیریت ریسک داده و دوم به تامین مالی پایدار بنگاههای اقتصادی و راه افتادن طرحهای اقتصادی و صنعتی کمک ویژهای میکند.
در حال حاضر در بسیاری از اقتصادهای پیشرفته، بار عمده تامین مالی شرکتهای بر عهده بازار سرمایه است و در واقع در این کشورها، بازار سرمایه نقش كليدي در تجهيز و هدايت وجوه موجود در اقتصاد به سمت بخشهاي توليدي و صنعتي و به تبع آن بهبود رشد اقتصادي داشته و به همین دلیل بر شناسایی ظرفیتهای آن نیز تاکید فراوان شده است.
در همین حال جذب منابع مالی از سوی سرمایهگذاران خارجی با عمق بخشیدن به بازار سرمایه کشورهای پیشرو بهخصوص موجب پاسخگویی هرچه بهتر این بازارها به انواع نیازهای تامین مالی در این کشورها شده است. خوشبختانه با رشد و توسعه ابزارهای جدید تامین مالی در بستر بازار سرمایه شاهد گشوده شدن راههای تازهای برای تامین مالی شرکتهای تولیدی و غیرتولیدی هستیم.
بازار سرمایه با محوریت بورسهای چهارگانه شامل فرابورس ایران، بورس تهران، بورس کالا و بورس انرژی با فراهم ساختن بستر سرمایهگذاری و تامین مالی، در طول سالهای اخیر توانسته نقش پررنگی در ارتقای نظام تامین مالی بلندمدت و پایدار بنگاههای اقتصادی و گذر از سیستم بانکمحوری ایفا کند.
اگرچه به علت عدم آشنایی مدیران صنایع با نحوه تامین مالی از طریق بازار سرمایه هنوز آنچنان که باید شاهد استفاده از تمامی ظرفیتهای بالقوه این بازار در تامین مالی تولید نیستیم، اما هر چه باشد باید شیوههای تامین مالی بازارمحور را در زمره اصلیترین روشهای تامین مالی قرار دهیم.
بهنظر میرسد تاکید و توجه بیش از پیش به بحث برندینگ و اطلاعرسانی به مخاطبان و ذینفعان بازار سرمایه در خصوص کارکرد و منافع این بازار، نقش مهمی در اقبال بیشتر مخاطبان به سمت تامین مالی بازار محور داشته باشد، ضمن آنکه حضور در رویدادهایی که سرمایهگذاران خارجی نیز در آن شرکت میکنند مانند سومین نمایشگاه بورس، بانک، بیمه و خصوصیسازی میتواند مسیرهای تازهای به سمت جذب منابع مالی خارجی به کمک تعامل هرچه بیشتر با سرمایهگذاران خارجی بگشاید.
توسعه بازار سرمایه در نتیجه ورود سرمایههای خارجی، ضمن فراهم ساختن امکان متنوعسازی داراییها، امکان تامین مالی گستردهتر بنگاهها را نیز در این بازار موجب میشود و این مهم میسر نخواهد شد جز با شناساندن ظرفیتهای موجود به مخاطبان داخلی و خارجی.امروزه در اغلب كشورها نمايشگاهها اهدافی از قبیل رونق مبادلات و تسهيل ارتباطات تجاري را دنبال میکنند و از آنجا که حضور در نمایشگاههای تخصصی میتواند فضای ارتباط رو در رو و دو سویه با مخاطبان هدف را ایجاد کند، حضور در این نمایشگاه را میتوان به عنوان یکی از راههای معرفی خدمات فرابورس و بازار سرمایه به صنایع مختلف در نظر گرفت.از اين رو باید از موقعیتهای فراهم شده در این خصوص بهخوبی بهره برد.
مبینا بنیاسدی
مدیر روابط عمومی فرابورس ایران
روزنامه دنیای اقتصاد
**
هشتمین نمایشگاه معرفی فرصتهای سرمایه گذاری کشور و سومین نمایشگاه بینالمللی بورس، بانک، بیمه و خصوصی سازی (کیش اینوکس) با حضور محمدرضا توسلی معاون توسعه مدیریت و مهدی بازارگان معاون تولید، صادرات و فناوری دبیرخانه شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و مدیران سازمان خصوصی سازی، بورس و بازار سرمایه و صاحبنظران اقتصادی و سرمایه گذاری در جزیره کیش آغاز به کار کرد.
این رویداد با حمایت ارزنده دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، سازمان منطقه آزاد کیش، به ویژه سازمان بورس و اوراق بهادار، سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران، سازمان میراث فرهنگی، بیمه مرکزی ایران و دیگر نهادهای اقتصادی و مالی و همچنین صدها بنگاه اقتصادی داخلی و خارجی تا 13 آبان ماه در جزیره کیش برگزار میشود.